19 elokuuta 2023

Kummalliset kuolemantapaukset


Ei mene taaskaan vahvasti lemmikkirintamalla. Ensinnä tuo lintuinfluenssan leviäminen ja siipikarjan ulkonapitokielto käytännössä lopetti tirppojen ulkoilut tältä kesältä. Teoriassa tuo pihahäkki on niin tiuhasilmäinen että suoraa kosketusta ei villilintuihin tule ja Ruokaviraston sivujen mukaan ulkoilua voisi siinä jatkaa, mutta viitsiikö ottaa kuitenkaan riskiä? Verkko tuskin estäisi katolla mahdollisesti pompottelevan sairaan linnun varistamasta viruksia sisäpuolelle...

Pari päivää sitten pidin tirpoille taas kynnenleikkuu-loistippasulkeiset. Ihan normaalia "tipu haaviin, haavista käteen, tippa kainaloon, tsekkaa kynnet, rasvaa jalat, toista kunnes kaikki on käsitelty". Höyhenkystoista kärsivä ja sen seurauksena huonosulkainen Sakura -kanaria oli viimeinen haavittava ja vaikka ei kunnolla lennäkään niin väistelee haavia pikkupyrähdyksillä varsin taitavasti. Sitten kun sain sen viimein haavittua ja aloin kaivella pussinpohjalta käteen, niin se yhtäkkiä alkoikin yskiä verta ja kuoli kämmenelle. Olipahan taas hetken semmoinen mitä hittoa juuri tapahtui -olo, vaan uskottava se oli että henki on poissa. Noh, tavallaan tuo oli  Sakuran kannalta jopa helpotus, kun ei sen elämä niiden lisääntyvien kystien kanssa ihan parasta laatua ole viimeisen vuoden aikana ollut ja tuo oli ainakin todella nopea loppu.


Kovaa vauhtia ikääntyvähän etenkin tuo peippokaarti on ja harvenee nykyään ikävän tiuhaan tahtiin. Vaikka se tavallaan suunniteltua onkin niin kovin tuo parven kutistuminen haikealtakin tuntuu.  Vanhat linnut yleensä joko vain löytyvät kuolleena joku aamu, tai sitten hiipuvat hiljalleen ilman että mitään varsinaista sairauden oiretta on mitä voisi koittaa hoitaa.  Ikävämpiä muistoja sitten on vuosien varrella sattuneista mitä kummallisemmista onnettomuuksista, kuten seeprapeippo joka hukuttautui lattialla olleeseen kastelukannuun, tai se lattialla kaikessa rauhassa tepastellut viiriäinen joka varoittamatta ja ilman mitään selvää syytä yhtäkkiä vaan ponkaisi kattoon ja jysäytti itsensä hengiltä. Tai ilmeisesti haukkaa säikkynyt harlekiinipeippo joka lensi päin ulkohäkin verkkoa niin voimalla että jäi nokastaan kiinni verkonsilmään roikkumaan. 
Vaan eipähän täällä kukaan ikuisesti sätki...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti