22 huhtikuuta 2012

Pihapuuhailua ja uutta eväkansaa

Lumi pysyi pihalla varsin sitkeästi, vasta loppuviikon vesisade vei viimeiset alueet. Pari päivää vielä saisi maa kuivahtaa ennen kuin haravointiurakan voi aloittaa tosissaan. Verryttelin jo vähän etupihalla että pääsee sipulikukat kasvamaan sen puolen metrin vaahteranlehtikerroksen alta (joo, en jaksanut haravoida syksyllä...).


Hyasintit on nupulla, narsissit urheasti puskee viimeisen lumikasan läpi.

Kevättähti aloittelee kukintaa, kohta saa raparperia...

Lätäköstäkin suli viimein jäät ja sitä pääsi putsaamaan, pumpataan pois talven muhinut vesi ja keräillään vuoden muta- ja puunlehtikertymät pois pohjalta...

Pari päivää nenässä leijuvan mädänhajun ja liejumuhjun lappamisen minä kyllä kestän, mutta ehdottomasti tympeintä lätäkön putsauksessa on sammakot. Eihän kurnuttajissa sinänsä ole mitään vikaa, ovat varsin söpöjä ja sympaattisia otuksia, vaan onko niiden ihan pakko tunkea koko suvun voimin tuohon lammikkoon mukatalvehtimaan niin että keväällä niitä saa nostella pois turvonneina ja muhjuisina vainajina. Mistä saa pieniä kylttejä joissa lukee sammakoksi "tämä lätäkkö EI ole talvehtimiskelponen"? Sammakonraatoindeksin perusteella kulunut talvi oli varsin ankara, muttei ihan niin paha kuin edellinen... Aiempina vuosina niitä on löytynyt yleensä pari-kolme, mutta nämä pari viimeistä lumista ja kylmää talvea ovat olleet aika tuhoisia tienoon loikkijapopulaatiolle.

Perussiivoilun jälkeen vielä huuhdotaan irtomudat reunoilta ja kiviltä ja koitetaan saada likainen vesi mahdollisimman vähiin altaassa.

Ja sitten vaan puhdasta vettä tilalle...

Kun vettä on riittävästi viritellään suodatin paikoilleen ja vesi kiertoon puron kautta.

Kaloja vaille valmis : ) Hain jo pari uutta pikkuistakin kuolleiden tilalle, saavat pari päivää varastoaltaassa totutella viileämpään veteen ja uusiin kavereihin ennen pihalle tuuppaamista.

Sisälammikossa sampimonni hengaili edustavasti oksalla vedenvaihdon jälkeen.

Olkkarin nurkkaan on tilauksessa uusi kulma-allas. Siihen kaloja miettiessä yhtäkkiä sit tulikin mieleen että ison altaan tädennykseksi on ihan pakko saada pikkuparvi kultapyrstösateenkaarikaloja... Vähän kakaroita vielä, mutta eiköhän niistä ihan komeita tule jahka vähän kasvavat.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti