Ainahan sanotaan, ja itsekin olen sitä mantraa iän kaiken hokenut, että mahdollisimman monipuolinen ruokinta on hyväksi linnuille ja tuoreruoan pitäisi kuulua säännöllisesti tarjolle myös niille vannoutuneimmille siemensyöjille.

Nythän viime syksystä alkaen pitkästä aikaa harlekiiniparvessa on uusia jäseniä ja vanha ongelma ilmestyi taas. Kevättalvella sininen harrikkanaaras alkoi harventaa höyheniä päästään, kasvatti ne sitten kuitenkin kesällä, mutta nyt yksi äijistä on puolestaan kaljuna. Kaivelin keväällä taas viimeisimmät tiedot aiheesta, ja kohtuullisen monipuolisesti asiaa ja sulkasatorytmiä käsiteltiin tässä artikkelissa:

http://ladygouldian.com/content/why-my-gouldian-bald
Se tosin edelleen laittaa "ei tautiperäisen" kaljuuntumisen ravitsemuksellisten tekijöiden piikkiin, pureutumatta kuitenkaan syihin sen syvemmin muuten kuin sivuamalla mahdollisia perinnöllisiä ongelmia ravinteiden imeytymisessä. Hieman turhauttavaa kun kuitenkin siihen ruokintaan on koittanut panostaa ihan huolella. Ryhdyin sitten sen ruokinnan osalta kaivelemaan viimeisimpiä trendejä, ja allaoleva artikkeli (kunhan suodattaa pois "käytä juuri näitä meidän tuotteitamme" sälän pois) sitten herätti kysymyksen, ruokinko lintujani liian hyvin??
http://www.fabulousfinch.com/feeding-lady-gouldian-finches.htm
(Tuossa tekstissä mainitulla Mike Fidlerillä oli myös erinomainen artikkeli harlekiinipeipojen kausiruokinnasta "Save the gouldian finch" -yhdistyksen sivuilla, mutta valitettavasti artikkelit näyttävät kadonneen sivuston muuton myötä)

Päätin siis keväällä alkaa noudattaa artikkelien tarjoamaa vuosirytmiä ruokinnassa, tosin vähän soveltaen koska noita pesitetään vain harvoin jos ollenkaan (plus että seassa on muitakin lintuja, esimerkiksi rillimuori joka tarvitsee hedelmiä ainakin silloin tällöin ympäri vuoden). Mutta kuitenkin niin että muutama kuukausi vuodessa ruokatarjonta on askeettisempaa, eikä sisällä käytännössä juuri tuoreruokaa. Ja sen päälle vielä noin kuukausi hormonitoiminnan lepuuttavaa "paastoa", jossa linnut saavat vain kuivaa siemenseosta ja vettä. Ei voimaruokaa, vitamiineja tai edes kalkkia. Ja lopun aikaa voi sitten taas mättää salaatteja ja ituja ja herkkuja niin paljon kuin sielu sietää. Sulkasadon pitäisi sitten ajoittua pesimä/mässykauden lopulle ennen ylläpito-paastokautta.
Ongelmana vaan on sitten rytmin ajoitus meikäläisillä leveyksillä. Lintuja kun ei säätele vain ruoansaanti vaan myös valo, lämpö ja kosteus ja muut ympäristötekijät. Lisäksi pitäisi saada huomioitua kesä, toisaalta sen tarjoamat luonnonvihreät, ja se että linnut ovat kesän pihalla missä etenkin lämpö ja kosteus voi vaihdella aika hurjasti. Lisäksi puutarha/lomakaudella ei välttämättä niin perusteellisesti ehdi ja jaksa lemmikkien kanssa nysväämiseen paneutua, tai on jopa useita viikkoja kerrallaan kokonaan poissa maisemista ja ruokinnan pitäisi olla mahdollisimman helppoa lomahoitajalle. Pienen pähkäilyn jälkeen päätin sitten kokeilla systeemiä niin, että loppukevät ja ulkohäkissä muutenkin vähän "rankemmissa" oloissa vietettävä kesä olisi sitä niukempaa ylläpitokautta, kuitenkin niin että alkukesän vesiheinät ja voikukat vielä hyödyntää ja hiljalleen sitten syksyä kohden lopettaa tuoreruokinnan, jatkaa kuivalinjalla ja ilman kylpyvesiä hetken ulkoilukauden jälkeen ja pitää sen paastokuun jossain syys-lokakuun tienoilla. Ja talven voi sitten taas hemmotella otuksia kaikella mitä vaan keksii. Harrikat yleensäkin ovat parhaassa pesimävireessä pohjoisella pallonpuoliskolla juuri syksyllä-talvella, joten siihenkin tuo ajoitus sopisi.

Mutta sen verran hidas prosessi tämä on, että eipä tässä muuta voi kuin antaa ajan kulua ja sitten joskus muutaman vuoden kuluttua vasta voi alkaa tehdä jotain johtopäätöksiä siitä onko kausiruokinnasta käytännössä jotain selvää etua harrikoiden höyhenkunnon tai ylipäätään lintujen hyvinvoinnin kannalta katsoen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti