14 syyskuuta 2013

Rullaati rullaati rukki se rullaa

Rukki on nyt saatettu ainakin päällisin puolin käyttökuntoon! Alkuun perusteellinen jynssäys ja runsas vaseliinisprayn levittely, jotta kaikki liikkuvat osat sai taas natisemättä liikkuviksi. (Joskin vaati ensin hetken googlaustuokion ja rukin anatomian opiskelua jotta sai arvottua mitkä niitä liikkumaan tarkoitettuja osia edes oli...). Sitten pari iltaa erikeepperin ja puristimien kanssa sohlausta, ja vähän sitä puukittiäkin sinne tänne halkeamiin. Lopuksi vielä kaapista löytynyttä mehiläisvahaa pintaan hoitamaan vanhaa puuta ja antamaan vähän pehmeää kiiltoa pintaan. Ja vielä vilautin proxxonia pinttyneille ja hiukan ruosteisille metalliosille niissä kohdin missä lanka kulkee. Mietin pitäisikö puun kuluneimpia kohtia hiukan petsata uudelleen vai antaa ajan patinan näkyä reilusti. Jätin sitten toistaiseksi ennalleen, mutta kaikkein haalistuneimmat kohdat rungossa ja jalustassa vielä vahaamatta, jos hetken mietinnän jälkeen tulee vielä toisiin aatoksiin. Nyt se ainakin koristeeksi kelpaa jossei muuta.
Sitten vähän lisää googlailua miten niiden lankojen nyt oikein tuossa pitäisikään kulkea ja rullien ja kehrien pyöriä. Hetki testailua niin että edes valmista lankaa sai juoksemaan kädestä rullalle. Lopulta uskaltauduin hakemaan pussin huovutusvillaa "oikeaa" testausta varten ja muutaman epätoivon aallonpohjan jälkeen tässä se on: ihka ensimmäinen ihan ite kehrätty rullallinen lankaa!
Pikkuisen tuo rukin käyttö ehkä vielä saattaa vaatia harjoittelua säikeiden tasaisuuden ja langan laadun suhteen. :D Enkä poljinta vielä päässyt juuri lainkaan käyttämään, vähän kun kädellä laittoi pyörää alkuvauhtiin niin lanka oli jo solmussa ja miljoonalla kierteellä tai hahtuva möykyssä niin että sai tovin järjestellä tilannetta ennen seuraavaa pyöräytystä.
Mut on se kuitenkin lankaa. Ainakin suurinpiirtein...

1 kommentti:

  1. Google on kyllä todella kätevä ja hienonnäköinen tosta rukista tuli. Voin vaan kuvitella millainen show toi langan kehrääminen on ollut. :D Naureskelin jo täällä ihan vaan tekstisi perusteella.

    T: JAK

    VastaaPoista