07 kesäkuuta 2016

Rasvainen juttu

Hyvät rasvat ovat lintusten ruokavaliossa ihan yhtä tärkeitä kuin ihmisilläkin, ja samaten vastaavasti saa myös olla tarkkana ettei niitä tule liikaa ja otukset liho ja/tai saa rasvamaksaa. 

Voimaruoan sekaan öljyä voi etenkin sulkasadon ja pesintöjen aikaan sekoittaa mutaman tipan, lisäksi jonkun aikaa olen lisännyt noihin bulkkisiemeniinkin vahvan ruokinnan kaudella vähän öljyä (tyyliin pari ruokalusikallista ehkä reilun viiden litran siemenpöntölliseen). Koska nuo isommassa erässä ostettavat siemensäkit ovat vitaminoimattomia, ropsautan perään myös sekalaisia vitamiini/hivenaineseoksia ja mm. spirulinaa sisältävää viherjauhetta yms terästeitä. Siementen kevyt öljyäminen auttaa myös näitä jauhemaisia lisäravinteita kiinnittymään vähän paremmin sileään kuoreen. 
(Peipothan kyllä kuorivat siemenet ennen nielemistä, niin että on vähän epävarmaa paljonko noista nokassa pyörittelyn jälkeen oikeasti mahaan asti päätyy, mutta ei niistä nyt ainakaan haittaakaan ole kunhan kohtuudessa pysyy.)

Ihan normaali rypsiöljykin on ihan hyvää tähän tarkoitukseen, mutta olen viime aikoina käyttänyt saksalaista "sulkasatoöljyä", jossa on seoksena muutaman erilaisen kasviöljyn lisäksi lohiöljyäkin (ei ne omegat tirpoillekaan pahitteeksi ole)

Lisäksi parisen viikkoa sitten kun törmäsin sittarissa tuote-esittelijään joka kaupitteli punaista palmuöljyä, hamstrasin heti pienen testerikokoisen pullon matkaan. Palmuöljyssähän on paljon karotenoideja ja kaikkea muutakin mukavaa, ja tuo tuote on selvästi miedommaksi putsattu ja jalostettu, kuin jotkut pienelle kuolemalle maistuvat ja haisevat versiot, joita olen joskus takavuosina testaillut. Etenkin kanarialaisilla karoteeneilla (ja sillä spirulinalla) saa värit vahvemmiksi, ja on niistä toki ihan perusravitsemukseenkin hyötyä A-vitamiinin esiasteena. (Ja ei, en valitettavasti saa mitään korvauksia tästä mainostuksesta :D )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti