07 elokuuta 2019

Uusimmat uutiset

Lomailun seassa ei tule näemmä kovin ahkerasti blogia päivitettyä, tässäpä sitten taas vähän kasautuneita kuulumisia...

Alkuvuodesta kuorituneet kakarat alkaisi nyt olla valmiita uusiin koteihin, pitäisi niitä nyt vaan ruveta johonkin kaupittelemaan (se rasittavin vaihe lintujen pesityksessä...) Heklan ja Herra Ruotsalaisen pojat aiheutti vähän hämmennystä, kun olen olettanut että Hekla on ihan normaali sinirinta, mutta kun toisesta pojasta tuli lilarintainen ja toisesta valkorintainen, niin sehän tarkoittaa että sekä isä että äiti ovatkin lilarintoja joilla piilossa valkorintageeni. Koiraistahan lilan rinnan erottaa helposti, mutta kun naaraat on jo lähtöjään vaaleampia ja  tummuudessa on ihan yksilökohtaistakin eroa, niin lilan ja sinisen erottaminen on välillä hankalaa. Aika haalea tuo Kraflan ja Pepin tyttökin on, periaatteessa lilarinta sekin voi olla...

Lentohäkkiin on tehty taas vuosisiivous, eli häkki tyhjennetty kokonaan, häkki ja sisusteet pesty, puunattu ja virkonoitu. Sisukset palautettu häkkiin ja pohjalle uunituoreet purut. Edellinen sisutuskokoonpano oli sen verran toimiva että en sitä tällä kertaa juurikaan muuttanut, vain pari pikkurisua meni kokonaan vaihtoon. Myös pesityshäkki ja pari pientä vara/kuljetushäkkiä on saanut perusteellisemman pesun.
Piti räpätä kuva siinä vaiheessa kun linnut oli pihalla ja kaikki vielä hetken putipuhdasta
Sitten ne ikävämmät uutiset. Johan tässä aika pitkään menikin ilman sairasteluita tai kuolleita, nyt sitten tuli taas useampi kerralla. Tirlittan on ollut jo jonkun aikaa höyheniltään rähjäinen ja ajoittain muutenkin vähän "epäilyttävä" ja lämpöhakuinen, nyt sille tuli hengitysoireitakin ja jalatkin on jotenkin voimattomat. Käytiin lääkärillä ja on nyt sitten antibioottikuurilla, jos se ei auta niin taitaa olla sillä päivät täynnä (puree se kyllä silti tarmokkaasti kun käteen ottaa ja onneksi jauhomadot maistuu niin että ei ihan kuihdu). Myös Aurora alkoi ensin vähän aristaa toista jalkaansa, ei siinä mitään näkynyt niin otin eri häkkiin tarkkailuun jos on joku pieni revähdys, mutta paranemisen sijaan se suunnilleen päivässä romahti ihan kokonaan jalattomaksi ja kuoli ennen kuin ehti tajutakaan. Jokunen aika sitten siltä kyllä löytyi toisesta kankusta kasvain kynsiä leikatessa, olisiko se sitten sisäpuolella levinnyt johonkin kriittiseen kohtaan... Sitten vielä kaiken kukkuraksi aamulla virkeä ja pulska Heklakin ihan varoittamatta vaan illalla tipahti häkin pohjalle hengettömänä ("terveen" linnun äkkikuolemissa kuulemma muuten yleensä on sydän syypää, poislukien tietysti törmäykset ym onnettomuudet).

Tässä vaiheessa sitten tarvittiin jo vähän piristystä lintuelämään ja kävin hakemassa uuden oranssin kanarialaisen parveen. Ei vielä ole varmuutta onko tuo tyttö vai poika, mutta Hilla siitä nyt kuitenkin tuli. Muutaman päivän sai ensin rauhoittua pienemmässä häkissä ja tänään kävi jo tutustelemassa muuhunkin parveen.
Hiisi aloitti heti mahtailun


Pää pyörällä uusista ympyröistä
Harlekiinit sai vissiin pihalla raitisilmamyrkytyksen, kaikki urvahti heti sisälle tultuaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti