23 elokuuta 2015

Pieni suuri mies on poissa

Nyt alkaa taas olla vähän masennusta ilmassa tämän lintuharrastuksen suhteen, sen verran tiuhaan takaiskuja lyhyen ajan sisään tullut. Lintuset oli taas pihalla, nätti ilma kun oli, eikä haukkaakaan ole hetkeen näkynyt. Menin iltapäivällä sitten viemään niille nipun vesiheinää ja jäin toviksi katselemaan touhuja, kaikki nätti olevan ok, eikä kenelläkään mitään uusia kolhuja tai yleistä levottomuutta, eli ilmeisesti ei ylimääräisiä vierailijoita ollut käynyt sillä aikaa kun olimme poissa kotoa. Vaan sitten rupesin ihmettelemään missä kanarialaisjuniori oli, kun ei näkynyt vesiheiniä nyppimässä. Katselin istumaoksat läpi josko olisi vaan jonkun lehden takana piilossa vaan ei näy. Siinä vaiheessa aloin jo huolestua ja katsella maastakin, ja viimein rappusten alta osui silmään pieni punertava mytty. Siellähän se reppana kyyhötti. Hengissä, mutta kovin velttona ja pörröisenä. Tungin sille puoliväkisin muutaman tipan vettä nokkaan ja sairashäkkiin josko olisi vain juuri kolauttanut päätään johonkin ja tokkurassa, vähän se ponnettomasti vastusteli käsittelyä niin olin vielä kohtuullisen toiveikas. Vaan tunnin päästä se edelleen kyyhötti häkin pohjalla ja hengityskin näytti kovin työläältä, ja lopulta lakkasi kokonaan. : (

Jäi vähän tyhjä olo, miksi juuri se kaikista kesyin ja uteliain, aina jotain touhuileva oma kasvatti, ei vielä edes kokonaista vuotta vanha? Todennäköisimmin se on jotain säikkynyt ja törmännyt kohtalokkaasti, vaikka minkäänlaista vauriota ei päällepäin näkynyt, ei veritippoja nokassa eikä edes yhtään sekaista tai irronnutta höyhentä missään.  Vähemmän todennäköisiä vaihtoehtoja  noin totaalisen äkilliseen terveen ja nuoren linnun kuolemaan voisi olla joku myrkytys (mutta mistä ihmeestä...?) tai piilossa muhinut elinvika tai kasvain, joka nyt aiheuttikin elimistön äkillisen pettämisen.

Vaan oli syy mikä tahansa niin poissa se nyt on.  Olisiko se vielä hengissä jos ei tuota ulkoiluhäkkiä olisi? Ehkä, aina ulkona on näennäisen turvallisessa häkissäkin riskejä pienille linnuille enemmän kuin sisällä, enimmäkseen juuri muiden eläinten muodossa. Joko suorana häirintänä ja säikyttelynä, tai tautien ja loisten tartuttajina.  Uusi ympäristö ja mahdollinen totutusta poikkeava lämpötila voivat myös lisätä stressiä, joka voi heikommille yksilöille tuoda ongelmia. Ulkoilma, oikea auringonpaiste ja luonnolliset virikkeet kuitenkin myös parantavat sisälemmikin elämänlaatua ja ihan fyysistä kuntoakin sen verran paljon, että katson edelleenkin ulkohäkin vähintäänkin riskien arvoiseksi, vaikka se yksittäisen linnun elämää lyhentäisikin ja etenkin tällä kertaa hinta tuntui taas vähän turhankin katkeralta maksaa. Onnettomuuksia kuitenkin sattuu siinä turvallisimmassa olohuoneen pikkuhäkissäkin jos on sattuakseen, vaikka kuinka varovainen yrittäisi olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti