01 tammikuuta 2020

Mitä maksoi lintuparven vuosi 2019

Vuodenvaihteessa on tapana aina tehdä kaikennäköisiä koosteita ja tilinpäätöksiä, joten tässäpä yksi sellainen. Harrastuksiin kuluvia menojahan ei lasketa, mutta ihan huvin vuoksi päätin vuosi sitten pitää kirjaa paljonko siipikarjan pyörittämiseen tulee rahaa vuoden mittaan upotettua, tässä sitten tuloksia muutaman piirakkakaavion kera.

Ensinnä vuoden kaikki mahdolliset ja mahdottomat lintuharrastukseen liittyvät menoerät jaoteltuna karkeisiin pääkategorioihin. Kaikkiaan rahaa on viime vuonna palanut noin 2700€, tästä kuitenkin yli puolet vie "Muut"-kategoria eli "tarpeeton" Zwollen matka sisältäen kahden hengen laivamatkat, hotellimajoitukset ja bensakuluja. Jos sen tiputtaa pois niin itse lintuihin ja lintujen ruokiin ja tarvikkeisiin kului n. 1200€. Ruokinnan osalta kaupan heviosaston tuotteet uppoaa omien ruokaostosten sekaan niin että tuoreruoan osuus kuluista on aika hankala arvioida. Laitoin niiden osalta hiharavistuksena koko vuodelle satasen könttäsumman, eli vajaan kympin kuukaudessa (kesällä suurin osa tuoreista tulee pihalta, eli käytännössä ostotuorekuukausille jää vähän enemmänkin).
Luokittelin menoja myös tarpeellisuuden mukaan; matkailu ja uudet linnut eivät ole mitenkään päin pakollisia menoja, joten ne luokitellaan "huvin vuoksi"- kategoriaan. "Välttämättömiä" on ne tarvikkeet joilla minimissään saa linnut pysymään hengissä, eli perussiemenseokset, jonkunlainen voimaruoka, tuoreruoka, perusvitamiini ja kalkki, sekä esim minimimäärä vesipulloja ja kuppeja sekä häkin kuivikkeet. "Hyödylliseen" ja  "OK" kategoriaan menee sitten sekalaiset täydentävät tai virikkeiksi ostetut ravinnot, kuten erikoisemmat siemenseokset, hirssintähkät ja siementangot, tai muuten ei niin välttämättömät tuotteet ja tarvikkeet ja lääkärikeikat (lääkärikäynti toki voi olla välttämätönkin, mutta satunnaisuudesta johtuen en sitä niin luokitellut).  Edelleen Zwollesta johtuen hupiosasto muodosti aika suhteettoman suuren osan kokonaiskuluista...

Jos listalta tiputetaan pois "huvin vuoksi"- kategoria, sekä ennustamattomat eläinlääkärikulut, jää vuoden perushoitokuluja jäljelle noin 700€, ja niistäkin tuo "lisäravinteet" haukkasi viime vuonna vähän suhteettoman suuren osuuden johtuen yhdestä brexit-varoiksi reilunkokoisia pakkauksia sisältäneestä BCC-tilauksesta. Erilaiset ruoat yhteensä muodostaa suurimman osan kuluista, muista tarvikkeista kuivikkeet haukkaa suurimman osan. Tämä toki voi elää paljonkin riippuen siitä mitä kuivikkeena käyttää, viime vuonna meillä oli käytössä pääosin sekoitus suht edullista Ruti Raikasta ja huomattavasti vähemmän edullista Millamore supersoftia.

Kaikki kulut mukaanlukien lintuharrastus maksoi siis viime vuonna noin 225€/kuukausi. 

Ylimääräiset hupi- ja sivukulut poislukien koko parven perushoitokulut kuukautta kohden jää alle sataseen. Ja kun tirppojen pääluku on tällä hetkellä reilut kolmekymmentä, niin nokkaa kohden perusylläpito vuodessa maksaa vain jotain parinkympin luokkaa, mikä ei kuulosta ollenkaan pahalta (etenkin jos vertaa vaikka hevosen tai edes koiran ylläpitokuluihin... :D ). Toki isolle parvelle isommissa erissä ostettuna esim siemenet ja voimaruoat tulee suhteessa halvemmiksi kuin ruokkiessa muutamaa lintua pienemmillä pakkauksilla, ja yksikin eläinlääkärikäynti voi äkkiä tuplata vuosikulut parin linnun kanssa ja siihenkin toki pitää varautua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti